top of page

Hőszivattyúk

hőszivattyú típusok

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a klímavédelem és a megújuló energiák hasznosítása. Károsanyag-kibocsájtásunk jelentős része épületeinkből származik.

Ökológiai lábnyomunkat tehát fűtésrendszerünk átalakításával jelentősen csökkenthetjük, akár nullázhatjuk. Ehhez remek megoldás a hőszivattyú alkalmazása, mely egy padlófűtéssel rendelkező ház esetén minimális átalakítással jár.

Működéi elvüket tekintve a hőszivattyúkat a hűtőgépekhez lehetne hasonlítani. Hűtés esetén elvi síkon megegyezik, míg fűtésnél fordított elvek alapján működik, mint hűtőszekrényeink.

Ahogy a fenti ábrán is látható az input közeg alapján négy nagy kategóriára bontható a külső hőforrás. Output tekintetében levegő vagy víz hőszivattyúról beszélhetünk.

Napjainkban az egyik legnépszerűbb kategória a levegő-víz hőszivattyú, mely a kinti levegő energiáját felhasználva fűti- vagy éppen hűti otthonunkat felületfűtési rendszereken, vagy radiátorokon keresztül. A megfelelő rendszer kialakítását követően egy rendkívül gazdaságosan üzemeltethető fűtési módról beszélhetünk. Napelemekkel kombinálva pedig akár 0 károsanyag kibocsájtású rendszert hozhatunk létre.

bottom of page