top of page
Keresés

Újraindul az Otthonfelújítási Támogatás – célkeresztben az energetika

A 2024. április 5-i bejelentés szerint egy célzott energetikai program formájában éled újra a már ismert otthonfelújítási támogatás. Jelenlegi ismereteink szerint akár 3,5 millió Forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak azok az ingatlantulajdonosok, akik 1990 előtt építették házukat, és ahol az épület a gázhálózatra van csatlakoztatva.

Ahogy a bevezetőben láthatjuk a korábbi otthonfelújítási támogatástól a tervezet annyiban merőben eltérő, hogy nem szükséges a támogatás igénybevételéhez gyermeket nevelő családnak lenni. Azonban a támogatható tevékenységek köre is jelentősen szűkül és célzottan az épületek energetikai korszerűsítésére fókuszál.

Mit tudunk eddig a programról?

  • A programot az Európai Unió RePowerEU alapja finanszírozza, összesen 108 milliárd Forint értékben.

  • A program nincs időben korlátozva, addig tart, amíg a keret el nem fogy.

  • 1990 előtt épült és a gázhálózatra csatlakoztatott ingatlanokra lehet igényelni a támogatást.

  • Egy lakóházra összesen 6 millió Ft támogatás és kedvezményes hitel igényelhető, azonban szükséges 1 millió Ft önerő is, így a maximális támogatás igénybevétele mellett a projekt 7 millió Forintos költségvetéssel bír.

  • A 6 millió Forintos támogatás 2,5-3,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatásból és 2,5-3,5 millió Forint kedvezményes, 0%-os hitelből áll.

  • A vissza nem térítendő támogatás összege függ az ingatlan elhelyezkedésétől, ugyanis minél szegényebb járásban található az adott ingatlan, annál magasabb vissza nem térítendő támogatás vehető rá igénybe.

Mire tudjuk majd felhasználni a támogatást és annak milyen feltételei lesznek?

A támogatás felhasználható lesz:

  • fűtésrendszer korszerűsítésre és melegvízelőállítás korszerűsítésre

  • hőszigetelésre

  • nyílászárócserére

A fenti fejlesztések egyidejű elvégzése esetén szinte garantált, hogy minimum 30%-os éves energiamegtakarítást érünk majd el. Ezzel pedig biztosra vehetjük, hogy ingatlanunk teljesíti a támogatás igénybevételéhez szükséges legalább 30%-os energiamegtakarítást, amit a projekt megkezdése előtti és utáni energetikai tanúsítvánnyal kell bizonyítani.

A következő hetekben bemutatjuk, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a fűtéskorszerűsítés, hőszigetelés és nyílászárócsere munkafázisokban. Hogyan tudjuk legoptimálisabban felhasználni a rendelkezésre álló keretet. Igyekszünk azt is megmutatni, hogy az egyes fejlesztések hogyan járulnak hozzá az alacsonyabb rezsiszámlák mellett a komfortosabb élettérhez és ezzel együtt életminőségünk javulásához. Továbbá foglalkozunk azzal, hogy a Wall-In Épületgépészet mely munkafázisokban tud segíteni a megbízható kivitelezésben, anyagbeszerzésben és bemutatjuk, hogy Szeged és vonzáskörzetében, ahol kivitelezési munkákat is vállalunk, mekkora vissza nem térítendő összegre számíthatnak leendő Megrendelőink.

Comments


bottom of page