top of page
Keresés

A legolcsóbb energia a fel nem használt energia! - Hőszigetelés 1. rész

Frissítve: 2023. máj. 6.

Építkezés és felújítás során gyakran találkozhatunk a különböző építőanyagok, hőszigetelőanyagok, szerelvények, fűtés-hűtés rendszerelemek szakmai elnevezésével és rengeteg egyéb szakkifejezéssel. A következő blogsorozatunkban szeretnénk tisztázni néhány fontos kérdést, kifejezetten a polisztirol hőszigetelőanyagok tekintetében, mivel nemrégiben ezek a termékek is forgalomba kerültek kínálatunkban.

Polisztirol lapok felhelyezése nikecell szigetelés esetén


Polisztirol, EPS, hungarocell, nikecell?


Rögtön felmerülhet bennünk a kérdés, vajon mi a különbség közöttük, mikor és melyik elnevezést kell használni?


Mi az a polisztirol?


A polisztirol alapvetően egy olyan szintetikus polimer, amit aromás szénhidrogén-sztirol monomerekből állítanak elő. Tiszta, kemény és törékeny, illetve szilárd, vagy habosított formájú. Hétköznapi értelemben úgy is gondolhatunk rá, mint egy fehér, habszerű műanyag táblára. A polisztirolhab ismertebb nevén az EPS (expandált polisztirol), de hazánkban széles körben elterjedt a hungarocell vagy a nikecell elnevezés is. Ahány gyártó, annyi megnevezés, de lényegében ugyanazt a terméket takarja. Több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik, ezáltal törékeny cikkek (pl. poharak, tányérok) védő dobozainak előállítására is alkalmas.

A polisztirol tehát egy széles körben elterjedt műanyag, ami szerte körülöttünk megtalálható. Az EPS, a hungarocell, a nikecell kifejezések pedig leginkább a polisztirol építőipari alkalmazását takarják, azon belül is főként a hőszigetelési (elsősorban homlokzati) anyagként való felhasználást.


Minden hőszigetelő anyag más és más erősségeket tudhat magáénak. Az összes közül azonban a hungarocell az egyik leggyakrabban használt anyag, nem véletlenül. Mivel az EPS lapok 98%-a levegőből áll, kifejezetten alkalmas hőszigetelési feladatok ellátására. Az anyag továbbá hosszú élettartama, és felhasználási módjai miatt is közkedvelt megoldásnak számít építőipari berkeken belül.


Mindemellett az ár sem utolsó szempont: kifejezetten jó ár-érték arányának köszönhetően megéri a beruházást.


Az alábbi felsorolás a hungarocell hőszigetelésként alkalmazott pozitív tulajdonságait mutatja be. Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő, szakszerű kivitelezés, mely számos előnnyel jár:

Homlokzati hőszigetelés rendszer ábra kőzetgyapot vagy EPS szigetelés esetén

 • alacsony fűtési, rezsiköltség

 • javul az épület energetikai besorolása

 • értékesebbé válik az ingatlan

 • védi az épület szerkezetét az időjárási viszontagságoktól

 • megszüntetheti a hőhidakat

 • csökken a penészedés kialakulásának lehetősége

 • kellemesebb belső klíma nyáron (ezáltal csökken a hűtési költség is)

A polisztirol ára


A hungarocellel való szigetelés ár-érték arányban összességében jó befektetésnek minősül. A többi hőszigetelő anyaghoz képest akár meg is felezhetjük a várható kiadásokat. Mindezzel együtt is egy hosszú távú, tartós alternatívát képez.


Nyomófeszültség jelölések EPS termékeknél


Az EPS termékek esetében sokszor látni egy számot is. Ez a nyomófeszültséget jelenti. Minél magasabb a szám, annál nagyobb a mértéke. Ha nagyobb a mechanikai igénybevétel, nagyobb nyomófeszültséggel rendelkező EPS termékkel szükséges tervezni. Ipari felhasználásra jellemzően nagyobb értékekkel kell számolni, míg családi házakba, homlokzati felületekre akár alacsonyabb érték is elegendő lehet.


Az alábbi felsorolás jól szemlélteti, hogy mi a különbség az egyes típusok között:

 • EPS 50>: ezek a fajták még egyáltalán nem terhelhetőek, leginkább vázszerkezetek köré szokás felhasználni.

 • EPS 50-100: kissé terhelhető típusok.

 • EPS 100: mérsékelten terhelhetőek, ezeket már lépésálló hungarocellnek is nevezik, padlók alatt szokás leginkább alkalmazni.

 • EPS 150: jól terhelhetőek, házak mellett garázsok, gyárak padlójában is szokták használni.

 • EPS 200: a legjobban terhelhető termékek.

Alaktartóság


A polisztirol alaktartósága normál (laboratóriumi) körülmények között 23 °C, 50%-os páratartalommal, a méretváltozás nem lehet nagyobb ±0,5%-nál. A műanyag az előállítást követően zsugorodni kezd, főként a habosított típusok. Így ez az EPS-re is igaz, de a megfelelően pihentetett tömbökből vágott termékek kiválóan tartják meg alakjukat, ezáltal pedig alkalmasak homlokzati hőszigetelő rendszerekhez.


Élettartam, időtállóság


Az EPS egyik nagy előnye, hogy az idő vasfoga sem fog ki rajta. Nem korhad el, hosszú távon őrzi meg szerkezeti állapotát, ha komplett homlokzati hőszigetelő rendszerként használjuk fel, ami magába foglalja az üvegszövet hálózást és a színvakolatot is.


Éghetőség


A polisztirolhab az “E” tűzveszélyességi kategória tagja, vagyis nehezen éghető anyagnak minősül. Ettől függetlenül tűzterhelésre ég, de önkioltó hatással rendelkezik, ami megállítja annak menetét. A tüzet nem terjeszti tovább, és mérgező anyagok sem keletkeznek.


Vegyszerállóság


Az EPS ellenáll a legtöbb építőanyagnak, vagyis a cement, a mész vagy a gipsz sem károsítja annak állapotát. A sóoldatok, gyenge savak, ragasztók és alkoholok sem jelentenek problémát számára. A szerves oldószerek (pl. benzin, benzol, dízelolaj) használatát azonban érdemes kerülni.


Vajon szennyezi a környezetet az EPS?


Mint arról már az éghetőség során szó volt: nem. Ez egy általános tévhit, az EPS kémiailag semleges hatású, ezáltal káros anyagokat sem bocsát ki. Legrosszabb esetben rovarok, rágcsálók fészkelhetnek be az anyagba, de ezt a megfelelő, szakszerű kivitelezéssel ki lehet küszöbölni.


Jó hőszigetelő a kőzetgyapot is?


Kőzetgyapot hőszigetelési rendszer rétegrendje
Kőzetgyapot rétegrend

Érdemes megemlíteni a kőzetgyapot hőszigetelést is, aminek szintén vannak megfontolandó előnyei. A kőzetgyapot olvasztott bazaltkőből készül, egyik fő jellemzője, hogy nem változtatja a térfogatát, nem tágul- vagy zsugorodik össze hő hatására.Kiváló hangszigetelő tulajdonságai miatt zajos helyeken is megfelelő alternatívát képez. A kőzetgyapot lemezekkel pedig A-besorolású, tűzálló rendszer építhető ki, ami szigorúbb tűzvédelmi szabályozások esetén is kifejezetten jól jön. A nedvességtől viszont óvni kell. Továbbá az ára is magasabb, mint a polisztirol szigetelésé.


Konklúzió


Az EPS hőszigetelő rendszer kitűnő választás tulajdonságait és ár-érték arányát figyelembe véve. Érdemes komplett rendszerben gondolkodni, de megfelelő, szakszerű kivitelezés nélkül nem biztos, hogy elérhető a kívánt minőség.


Amennyiben bármilyen kérdése merült fel, vagy árajánlatot szeretne kérni komplett hőszigetelő rendszerre, kérem bátran keresse szakértő kollégáinkat elérhetőségeink egyikén.


Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedés


Minden, ami víz-gáz-fűtés, hőszigetelés

Comments


bottom of page