top of page
Keresés

A legolcsóbb energia a fel nem használt energia! - Hőszigetelés 2. rész

Frissítve: 2023. máj. 6.

Építkezés és felújítás során gyakran találkozhatunk a különböző építőanyagok, hőszigetelőanyagok, szerelvények, fűtés-hűtés rendszerelemek szakmai elnevezésével és rengeteg egyéb szakkifejezésekkel. Ebben a blogsorozatunkban szeretnénk tisztázni néhány fontos kérdést, kifejezetten a hőszigetelőanyagok tekintetében, mivel nemrégiben ezek a termékek is bevezetésre kerültek kínálatunkban. Előző blogposztunkban már megvizsgáltuk, hogy mi is az a polisztirol, milyen előnyökkel jár egy szakszerűen kivitelezett hőszigetelő rendszer. Most a különböző típusú hőszigetelő anyagokról és felhasználási területeikről számolunk be.


Hogyan is áll össze egy hőszigetelő rendszer?


Hőszigetelő rendszerről akkor beszélünk, ha minden eleme egy gyártótól származik, valamint kifejezetten rendszerként vizsgálják be. Ezáltal hosszabb szavatossági-, illetve jótállási idővel is tervezhetünk.


A szakszerűen kivitelezett hőszigetelő rendszer rétegei a következőképp vázolhatók:


Hőszigetelés rétegrend alkalmazása EPS esetén
Homlokzati hőszigetelés rétegei
  • Ragasztó


  • EPS/hungarocell lap


  • Dübelezés


  • ÉlvédÅ‘k és üvegszövethálók


  • Vakolat


  • Színezés




A homlokzati hőszigetelés kivitelezése


A fűtésrendszerünk által létrehozott fűtési energia csaknem fele elveszhet a falakon keresztül a homlokzati hőszigetelő rendszer hiányában, vagy ha annak kivitelezése nem megfelelően lett elvégezve. Mivel bizonyos időjárási körülmények esetén a falak hidegek lesznek, ezért a komfortérzetünk fenntartásáért többet kell fűtenünk, vagyis a hónap végén meglepően magas fűtésszámlára számíthatunk.


Ha nincs biztosítva megfelelő homlokzati hőszigetelés, akkor a nyílászárók, födémek, és betonszerkezetek környékén, a hideg felszínen kicsapódó pára penészesedést is okozhat, ami nem csak a szemünket bánthatja, de még az egészségünkre is negatív hatást gyakorolhat.


Mikor, melyik a legjobb döntés: hungarocell, grafit, kőzetgyapot?


A homlokzati hőszigetelés fontosságát tehát jól mutatja, hogy csökkenthető a fűtésszámla, továbbá, hogy otthonunk épület energetikai besorolása javulni fog, ennek hatására pedig az értéke is magasabb lesz. Már csak az a kérdés, hogy mikor melyik hőszigetelő anyagot válasszuk.


A hungarocell hőszigetelés alkalmazásának előnyei

Hungarocell bála felrakás előtt
Hungarocell lemezek

A hungarocell alkalmazása mellett szólhat a jó hőszigetelő képessége, valamint az alacsony önsúlya. Utóbbi tulajdonsága miatt a hungarocell lapokkal könnyű bánni. Emellett környezetkímélő megoldásnak számít, miközben az egészségre sem káros. Meg kell azonban említeni, hogy a hungarocell párazáró, a tartós napfény hatására pedig a felszíne megsárgulhat. Fontos információ még vele kapcsolatban, hogy a szerves oldószerek könnyen károsítják, illetve ha nincs befedve szakszerűen, akkor könnyen tűzveszélyessé válhat.


A grafitos hőszigetelés mellett szóló érvek

Isomaster EPS G grafitos hőszigetelő lemezek
Grafitos EPS lemezek

A grafitos hőszigetelést alkalmazva gyakorlatilag polisztirol alapú hőszigetelést használunk, annyi különbséggel, hogy ennek az előállítása során grafit adalékkal dúsítják a polisztirolt.

Ennek hatására a grafitos polisztirol lap mintegy 20 százalékkal jobb hőszigeteléssel bír, az alacsonyabb hővezetésnek köszönhetően. A grafitos hőszigetelés kedvelt megoldásnak számít, mert az elvárt szigetelési értéket jóval kisebb, vastagságban is el lehet érni, szakszerű kivitelezés mellett.


A kőzetgyapot hőszigetelésben rejlő lehetőségek

Kőzetgyapot hőszigetelés
KÅ‘zetgyapot lapok

A kőzetgyapot hőszigetelés esetében olyan biztonságos anyaggal dolgozhatunk, ami a tűz terjedését is képes megakadályozni. A kőzetgyapot rugalmas anyagnak számít, nincs hőmozgása, a hőszigetelő képessége remek, valamint a hangszigetelő képessége is kiváló. Emellett pedig szintén ki kell emelnünk a páraáteresztő és víztaszító tulajdonságát, ami az épület zavartalan légzése szempontjából egyáltalán nem mellékes. Ezt a szigetelési módszert választva azonban fel kell készülnünk a magasabb anyagköltségre. A matéria ráadásul kevésbé képes megtartani az alakját, miközben a belégzése akár veszélyes is lehet az emberi szervezetre nézve.


Konklúzió


Megrendelőink választása függ az egyéni preferenciáktól, a szóban forgó épület adottságaitól, valamint a rendelkezésre álló lehetőségektől is.


A hungarocell hőszigetelés mára egy kiforrott technológiának számít, szakszerű kivitelezéssel pedig egyértelműen tartós hőszigetelést lehet kialakítani.


Passzívházak, valamint alacsony energiafogyasztási szintű házak hőszigeteléséhez leginkább a grafitos hőszigetelés lehet kézenfekvő opció. Ha nem másért, akkor a 15%-kal nagyobb hőszigetelési hatékonyságának fényében mindenképp.


A hőszigetelő tulajdonsága mellett nagyszerű hangszigetelőnek számító kőzetgyapot pedig abban az esetben lehet ideális, hogyha nagy utcazaj környezetében található épületet kívánunk szigetelni.


Amennyiben bármilyen kérdése merült fel, vagy árajánlatot szeretne kérni komplett hőszigetelő rendszerre, kérem bátran keresse szakértő kollégáinkat elérhetőségeink egyikén.




Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedés


Minden, ami víz-gáz-fűtés, hőszigetelés

bottom of page