top of page
Keresés

Biztosan elzár? Kinyílik, ha szeretném?

Frissítve: 2023. ápr. 22.

Két teljesen ésszerű elvárás egy csapnál vagy elzárószelepnél, mégsem megy minden terméknek. De ha nem megy, minek fizessünk érte akár egyetlen Forintot is? Jelen írásunkban igyekszünk összeszedni a golyóscsapok, sarokszelepek és egyéb elzárók buktatóit.

Sarokszelep

A fürdőszobai, konyhai stb. csapoktól a hálózaton visszafelé elindulva jellemzően ez a második elzáró. Egy, a lentebbi képen látható szerelvény melynek funkciója, hogy csapcsere esetén ne kelljen az egész szakasz, rosszabb esetben az egész ház vízellátását megszakítani. Ekkor, illetve egy esetlegesen bekövetkező bekötőcső törése esetén elegendő csak ezt a szelepet elzárni és máris kezdődhet a munka. Fontos, hogy megbízható gyártó termékét válasszuk. Szerelvényboltunkban célunk, hogy minőségi termékekkel segítsük a lakosság felújítási igényeit. Ennek a kikötésnek, illetve a költségvetésnek megfelelően három különböző gyártó (Mofém, Arco, Schell), három különböző árú termékét forgalmazzuk. Áruk egy vízkár kijavítási költségeihez képest elenyésző.

Golyóscsap

Legyen szó fűtési rendszerről, vízvezetékről, vagy gázvezetékről a megfelelő minőségű elzáró szerelvények elengedhetetlenek a megfelelő szabályzás és működés érdekében. A Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedésben nagy figyelmet fordítunk a minőségi termékekre, illetve a pénztárcához illeszkedő választékra. Készletünkön megtalálhatóak úgynevezett zártházas (Effebi, Genebre) és nyíltházú (Mofém AHA) golyóscsapok. Alkalmazásukat különböző szabványok és törvények szabályozzák.

Szakembereknek fűtés- és ivóvízhálózat kiépítése esetén elsődlegesen az Effebi Aster sorozat termékeit ajánljuk, mivel rendelkezik ivóvizes engedéllyel és széles hőmérsékleti tartományon képes üzemelni (-15-120 °C), mindezt akár 40 BAR nyomáshatárig és 4”-os méretig.

Gázszabályozásra szintén az Effebi termékét, az ismert és elismert Venus termékcsalád tagjait ajánljuk. Hőmérsékleti tartománya gázok esetén -20-60 °C, maximális nyomás gázok esetén PN4, az Asterhez hasonlóan akár 4”-os átmérőig.

Az Effebi termékek kompromisszumos alternatívájaként a spanyol Genebre termékeit kínáljuk. Melyek ugyanúgy ellátják funkciójukat, mint a Prémium kategóriás Effebi, viszont ahogy lenni szokott ugyanazt a minőséget kevesebbért nem kaphatjuk meg, ami ebben az esetben is beigazolódik. Ezt a különbséget laikusként a termékre ránézve és kézben tartva egyből érzékelhetjük. Ezt a golyóscsapot is nyugodt szívvel ajánljuk, azonban ami ettől kevesebbe kerül az jellemzően már "a nem éri meg kockáztatni" kategóriába esik.

A magyar Mofém AHA sorozatának előnye, hogy meghibásodás esetén a golyócsap belsejét néhány száz Forintból felújíthatjuk, mindezt a rendszer megbontása nélkül. Hátránya, hogy az Effebihez képest jóval limitáltabb a formai választéka, így vannak helyzetek, amikben egyszerűen adottsága miatt nem használható.

Radiátorszelepek, kerticsapok, egyéb elzárók

Az épületgépészetben számos helyen felmerül a szabályzás és elzárás igénye. Legyen szó radiátorok hőmérséklet beállításáról, a vízhálózat szakaszolhatóságáról, öntözésről vagy egyéb, egyedi igényekről. Az alábbiakban a kiemelt szerepű elzárókat vesszük számba.

Radiátorszelepeknél fontos, hogy hosszú évekig precízen tudjuk állítani a beáramló és kiáramló víz mennyiségét. A Te-Sa radiátorszelepeinek hála ez lehetséges. Legyen szó 1/2”-os vagy 3/4”-es méretről, sarok vagy egyenes kivitelről, termosztatikus vagy kézi vezérlésről nálunk megtalálja a tökéletes megoldást. Sőt, bizonyos radiátorszelepeink eurokónuszos kialakításuknak hála akár egyből a fűtéscsőre csatlakoztatva is szerelhetőek.

Szinte minden kertes háznál felmerül az öntözés igénye, melynek első lépése egy kerticsap elhelyezése. Golyóscsapjaink testvéreként ebben az esetben is az Effebi termékeit ajánljuk elsődlegesen. A Viva termékcsalád klasszikus dizájnnal rendelkezik, 0-90 °C közötti hőmérsékleten használható, akár 10 BAR nyomásig. Az Effebi innovációinak köszönhetően néhány éve megjelent Sky sorozat már szélesebb, -30-120 °C közötti hőmérséklet-tartományon is üzemképes. Mely azt jelenti, hogy megfelelő feltételek mellett akár télen, fagyban is használható. Mindezt egy elegánsabb külsőbe öltöztetve. Ahogy a golyóscsapoknál, úgy itt is egy kompromisszumokat hozó alternatívaként a Genebre termékeit kínáljuk.


A fentieket összegezve évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy egy átlagos családi ház esetén a minőségi termékekért fizetett prémium a víz-gáz-fűtés rendszer kialakításakor hosszú távon kifizetődik. Egy ház árához viszonyítva azonban még ez a prémium is elenyésző, mindössze néhány tízezer Forintos összeg. Egy olcsó, silány minőségű termék gyorsan tud hatalmas károkat okozni, még akkor is ha éppen otthon tartózkodunk amikor a baj történik.


Bármi kérdés esetén forduljanak szakképzett értékesítőinkhez.


Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedés


Minden, ami víz-gáz-fűtés

bottom of page