top of page
Keresés

Fűtésrendszer korszerűsítés akár 3,5 millió Forint EU-s támogatással

A 2024. április 5-i bejelentés szerint egy célzott energetikai program formájában éled újra a már ismert otthonfelújítási támogatás. Jelenlegi ismereteink szerint akár 3,5 millió Forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak azok az ingatlantulajdonosok, akik például fűtéskorszerűsítést terveznek és vállalják, hogy minimum 30%-kal csökkentik otthonuk energiaigényét.

A támogatás olyan 1990 előtt épült ingatlan esetén igényelhető, ami rá van kötve a gázhálózatra. Milyen fűtéskorszerűsítési fejlesztéseket tudunk végrehajtani a program keretében? Ezeket fogjuk sorra venni cikkünkben. Fontos megjegyezni, hogy a cikk írásakor a pontos pályázati keretrendszer még nem ismert! Azonban annyit biztosan tudunk, hogy fűtéskorszerűsítésre és a melegvíz előállítás hatékonyságának növelésére is igényelhetjük a támogatást.

Na de mit jelent a fűtésrendszer korszerűsítés a gyakorlatban?

Kazáncsere

Hazánkban jelenleg a gázfűtés a legelterjedtebb a családi házak melegének biztosítására. Itt becslések szerint több 100.000 olyan cirkó üzemel, aminek energiahatékonysága rendkívül kedvezőtlen, ráadásul a nyílt égéstérnek köszönhetően életveszélyes is a szén-monoxid termelés miatt.

Azt tehát biztosan állíthatjuk, hogy a program keretében az öreg gázkazánok cseréjét tulajdonosként célszerű elvégeztetni. Ennek költsége – kazántípustól és helyszíntől függően – 1-1,8 millió Forintra tehető. Azonban a korszerű kondenzációs gázkazánok azonnal, jelentős földgázfogyasztás csökkenést eredményeznek.

Hogy néz ki egy kazáncsere?

A Wall-In Épületgépészetnél vállaljuk a gázkazánok cseréjét a szükséges papírmunka, engedélyezés, átadás és garanciális beüzemeléssel együtt. A kazáncsere jellemzően 1-2 munkanapot igényel, a helyszín komplexitásától függően. Célunk, hogy Megrendelőinknek minél rövidebb időre kelljen nélkülözni a melegvíz és a fűtés alapvető komfortját.

A kazáncsere a készülék fűtési rendszerről történő leválasztásával kezdődik. Ezt követően eltávolítjuk a régi készüléket és elkészítjük a füstgáz elvezetéséül szolgáló kéménycsövezést. Miután az új kondenzációs kazán felszerelésre került rácsatlakoztatjuk a fűtéshálózatra és elvégezzük a szükséges méréseket, megcsináljuk a garanciális beüzemelést és elindítjuk a készüléket. Igény esetén a szükséges érintésvédelem kialakítására is ajánlunk szakembert.

Hőleadók korszerűsítése

A hőleadók lehetnek hagyományosnak mondható radiátorok, vagy padlófűtéssel emelhetjük otthonunk komfort fokozatát, esetleg fal- vagy mennyezetfűtéssel fokozhatjuk az élményt. A padlófűtés, más néven melegvizes padlófűtés korunk legkorszerűbb, leggazdaságosabb és legkomfortosabb hőleadó eleme. A radiátorok modernebb lapradiátorra cserélése azonban kevesebb átalakítással, kosszal és járulékos költséggel jár.

A padlófűtés kialakítására két lehetőségünk van. Az egyik, hogy a teljes rétegrendet újraépítjük. Ez jelentős többletmunkával jár és extra költséggel, azonban ez az a beruházás, amivel nem csak szuper takarékos lehet otthonunk, de a radiátoros fűtéshez képest komfort fokozatban is nagyot léphetünk. A másik lehetőség az úgynevezett vékony rétegrendes padlófűtés, mellyel akár 2,5 centiméterben megoldhatjuk a padlófűtés kivitelezését, így nincs szükség a korábbi aljzat felbontására. A Wall-In Épületgépészetnél mind a kettővel foglalkozunk, az anyagok tekintetében is számtalan alternatívát tudunk javasolni, így nem kell elvetni a padlófűtés utánozhatatlan komfortszintjének ötletét egy felújítandó ház esetében sem.

A radiátoros fűtésrendszer újra cserélésekor a csővezetékek elhelyezkedéséről dönthetünk. Ennek értelmében vihetjük a csöveket falban vezetve ötrétegű csövekkel, vagy maradhatunk a falon kívül réz, vagy szénacél csőrendszerrel. A kettő között technikai különbség nincsen, pusztán esztétikai szempontok érvényesülnek.

Melegvíz hálózat

Az új otthonfelújítási támogatásban 1990 előtt épült ingatlanok vehetnek részt. Ezekben jellemzően még az eredeti vízvezetékhálózattal találkozhatunk. A program keretében – jelenlegi ismereteink szerint – lehetőségünk lesz a vízhálózatot is korszerűbb, ötrétegű csöves rendszerre cserélni. Ennek a cserének az egyik legfontosabb oka, hogy az évtizedek alatt a jellemzően vascsöves rendszerek átrozsdásodhattak, így vagy már volt csőtörés egy adott ingatlanban, vagy a közeljövőben lesz. Éppen ezért, ha már felvonulnak a mesterek célszerű ezt a cserét is elvégeztetni.

Energiamegtakarítás

A fűtés és vízvezeték rendszer korszerűsítése, illetve a hőtermelő berendezések cseréje önmagában nem biztos, hogy elég lesz a 30%-os energia megtakarításra, ami a pályázat feltétele.

A Wall-In Épületgépészetnél éppen ezért vállaljuk az energetikai tanúsítvány elkészítését is, mind a projekt megkezdése előtt, mind lezárásakor. A projekt kezdeti tanúsítványának elkészítésekor javaslatot teszünk arra, hogy milyen jellegű munkák elvégzésére van szükség az adott ingatlanon annak érdekében, hogy biztosan elérjük a 30% megtakarítást és ezzel megkaphassuk a támogatást. A kezdeti javaslat alapján már felmérhető, hogy az adott munkafolyamatoknak mekkora anyagi vonzata van, így magabiztosan vághatunk bele a felújításba.


Megbízható kivitelezés

Egy ilyen komplex beruházásnál nagyon fontos, hogy a megfelelő anyagokat építsük be szakszerűen, megbízható szakemberekkel. Ez garantálja azt, hogy a beruházásunk hosszú életű lesz és az élettartama alatt optimális működés mellett biztosítja otthonunk alacsonyabb energiafelhasználását.

A Wall-In Épületgépészetnél mi nem csak kivitelezünk, de üzletünknek és webáruházunknak köszönhetően az anyagbeszerzést is a legjobb áron végezzük, ráadásul csak is minőségi alapanyagokból építünk, mindezt garanciával és felelősségbiztosítással. Az általunk beépített gázkazánoknak ráadásul szervízhátteret is biztosítunk és az évenkénti karbantartás elvégzését is el tudjuk végezni.

Fenti alapelveinknek köszönhetően kaptuk meg a Nyugodt Építkezés Információs Iroda AAA, azaz kiemelten megbízható kivitelező minősítését!


Comments


bottom of page