top of page
Keresés

Forrasztós réz, hagyományos megoldás akár a csináld magad hívőknek is

Frissítve: 2023. ápr. 22.

Az elmúlt évtizedek nagy változásokat hoztak a technológiákban, így az épületgépészet is jelentősen átalakult. A hagyományosnak mondható hegesztéses vagy forrasztásos megoldásokat leváltották a különböző préseléses technikák a kivitelezők körében. Ez a váltás leginkább az egyre növekvő gyors szerelési igények kielégítése miatt történt. Nagy túlélőnek mondhatjuk azonban posztunk főszereplőjét, a forrasztásos réz technikát. Életben maradásának több oka is van, ezeket igyekszünk körüljárni.


Kezdjük a címben említett csináld magad hívőkkel

Napjainkban szinte minden felújító vagy építkező találkozhatott a szakemberhiány okozta kihívásokkal, a késő vagy soha oda nem érő kivitelezőkkel. Sokak a rendszeres könyörgést megelégelve kezükbe veszik a szerszámot.

Mi ennek ellenére azt javasoljuk, hogy egy víz-fűtés rendszer átalakításánál, kialakításánál mindenképp várják meg a szerelőt. Hiszen jelentős költségeket vonzhatnak maguk után a közösségi médiában helytelenül leírt vagy bemutatott kivitelezési eljárások.

Aki azonban mégis nekivág, annak kézenfekvő megoldás lehet a forrasztásos réz technika, mivel nem igényel különösebben nagy szerszámberuházást. Mindössze egy forrasztólámpára, néhány palack gázra, 3-4 darab tisztítókefére és filcre, valamint egy kis cinre és folyasztószerre van szükség. Ez legrosszabb esetben is maximum 30.000 Ft a cikk írásának pillanatában. Ezzel szemben a préseléses technika használatához szükségünk van egy több százezer Forintos gépre és 30-50-80 ezer Forintos pofák seregére.


Anyagköltség

Sajnos az utóbbi időben a réz és acéltermékek árai jelentősen elszaladtak. Ettől függetlenül még mindig az egyik legkedvezőbb megoldás fűtésrendszerünk részének vagy egészének rézből való kiépítése. A szükséges forrasztós idomok a minőségi présesekhez képest fillérekbe kerülnek. Maga a cső már nem ennyire pénztárcabarát. Mi a Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedésben azt szoktuk mondani egy fűtéskorszerűsítés esetén, hogyha nem kell sok cső akkor a réz mindig nyer a már tárgyalt szénacéllal szemben. Mivel az átmérők megegyeznek célszerű ajánlatot kérni mind a forrasztásos réz, mind a szénacél szerelésre. Funkcióban megegyeznek, azonban a rendszer árában 20-40%-os különbségek is kialakulhatnak a helyszín függvényében egyik vagy másik technika javára.

Vízvezetékek esetén nagyjából hasonló a helyzet, annyi kivétellel, hogy ott jellemzően az ötrétegű műanyag csövekkel kell versenyeznünk.


Idom és csatlakozó választék

Üzletünkben 15-28-as átmérőig tartunk csöveket és idomokat széles skálában. Így például megtalálhatóak könyökök, t-idomok, ívek, 45°-os idomok, külső- és belsőmenetes csatlakozók, falikorongok és csapkiállások a szükséges segédanyagokkal, rögzítőkkel és eszközökkel együtt.

További kérdésekkel keressék szakképzett értékesítőinket Szegeden a Lajta utca 24. szám alatti szerelvényboltunkban.


Wall-In Épületgépészet


Minden, ami víz-gáz-fűtés!

bottom of page