top of page
Keresés

Fürdőszoba-felújítás – víz be!

Bár még tél van, mi a Wall-In Épületgépészetnél már a tavaszt várjuk és valószínűleg ezzel nem vagyunk egyedül. Persze a téli hosszabb éjszakáknak is megvannak az előnyei, többek között meg lehet tervezni, hogy mit szeretnénk elérni ebben az évben. Cikksorozatunkban azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik idénre fürdőszobájuk felújítását tűzték ki, mint fontos mérföldkő.


Jelen írásunkban a víz útját fogjuk követni a mérőórától elindulva a szűrőkön és csöveken át egészen a csaptelepekig, kifolyókig. Sorra vesszük, hogy milyen minőségi kritériumrendszert kell megalkotnunk és megnézzük, hogy erre miért van szükség. Szerelvényboltunkban a következőkben olvasható termékcsoportok mindegyike megtalálható és készletről elvihető.


Miért fontos, hogy a burkolatok cseréjekor a csövekkel is foglalkozzak? Azok nem is látszanak…


Az évek múlásával csőrendszereink „időzített bombákká” alakulhatnak át. Az elöregedő vezetékek előbb utóbb megadhatják magukat a víz erejével szemben, ezzel csőtörést és nem kis kellemetlenséget okozva. Persze megvonhatjuk a vállunkat, hogy „OK majd a lakásbiztosítás fedezi”, ami valamelyest igaz is. A helyreállítás viszont akár hetekig is húzódhat és a biztosítási pénz is lehet, hogy csak hónapok alatt érkezik meg.

Frissen felújított fürdőszobánknál pedig végképp nem örülnénk, hogy a mesterek levonulása utáni 1-2 hónapon belül a nem cserélt vezeték eldurranjon és kezdhessük a munkálatokat elölről. Ráadásul be kell áldoznunk néhányat a tartaléknak megmentett burkolólapokból már idő előtt.


Mérőórától a csaptelepig


Legyen szó kertes házról vagy társasházi lakásról a felújítást legtöbbször a mérőórától érdemes kezdeni. Csaptelepeink védelme érdekében célszerű az érkező vizet a fizikai szennyeződésektől megtisztítani, erre szolgálnak a különböző vízszűrők. A jövőbeni javításokra és cserékre gondolva gondoskodnunk kell az egyes szakaszok kizárásának lehetőségéről, ezt különböző szelepek és golyóscsapok beépítésével biztosíthatjuk. Végezetül a vizet el kell juttatni a mérőórától a szűrőkön és elzárókon át a csaptelepekig, ezt a fontos feladatot látják el a különböző csövek és idomok. Mint annyi minden más termék esetében, így a víz-gáz-fűtésszerelésben is számtalan gyártó, tucatnyi terméke közül választhatunk. Mi a Wall-In Épületgépészetnél arra törekszünk, hogy ezek közül a kifogástalan minőségű termékekre szűkítsük a választás lehetőségét.


Vízszűrők

A szűrő kivitele alapján megkülönböztetünk eldobható, tekercses szűrőbetétet, többször használható, mosható szűrőbetétet és aktívszenes szűrőbetéteket. A tekercses és mosható szűrők a fizikai szennyeződéseket hivatottak eltávolítani a beérkező vízből, míg az aktívszén inkább az esetlegesen felmerülő kellemetlen szagokat vagy ízeket távolíthatja el részben vagy egészben a hálózati vízből. Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a vízkő eltávolítására ezek egyike sem alkalmas, azt egy külön erre a célra szolgáló vízlágyító berendezéssel biztosíthatjuk.



Elzárók és szelepek

Ezt a témát egy korábbi cikkünkben már részletesebben körbejártuk, így csak nagyvonalakban érintjük ismét. A házba történő beérkezéskor jellemzően csempeszelepet vagy csempecsapot szoktak elhelyezni, ezzel biztosítani lehet a ház vízellátásának megszüntetését anélkül, hogy le kelljen menni a vízóránál lévő csaphoz. A szerelőnkkel konzultálva egyéni igényeink szerint kialakíthatunk az egyes helységek elzárását szolgáló osztókat vagy csapokat. A csaptelepek egyszerűbb cseréjét pedig a sarokszelepek szolgálják, melyek jellemzően azok alatt kerülnek elhelyezésre.


Csövek és idomok

A csövek anyagát annak fényében kell megválasztanunk, hogy azokat hol kell, vagy hol kívánjuk elvezetni.

A kertben lévő vízórától a házba történő belépésig a vizet általában műanyag, kemény polietilén (KPE) csövekben vezetjük. Szerencsés esetben ezt megszakítás nélkül tehetjük meg, így kizárva szinte minden hibás illesztésből adódó szivárgás kockázatát. Abban az esetben, ha be szeretnénk iktatni egy kerticsapot, vagy egyéb fogyasztót szükségünk lesz kompatibilis idomokra, melyek műanyagból és rézből is elérhetők.

A házon belül a vezetékek futhatnak akár a falon kívül is, de sokkal esztétikusabb ezeket besüllyeszteni és ilyen módon elrejteni a falakban. A falon belüli elvezetés történhet sima, vagy szigetelt csövekben is. Abban az esetben, ha vezetékeinket rejtve szeretnénk vezetni mindenképpen préskötéseket vagy Push-fit idomokat kell alkalmaznunk. Ilyen esetben az úgynevezett kulcsos idomokat el kell felejteni, ugyanis a folyamatos vízütésektől az idomok meglazulhatnak és szivárgást eredményezhetnek. Falon kívül történő csővezetésre erre a célra alkalmas acélcsöveket is használhatunk, melynek kivitelezése sokkal bonyolultabb feladat a szükséges hegesztések miatt. Ezt kiválthatjuk préseléses technikával készülő rézcső vezetékkel, mely azonban jóval költségesebb megoldás mind a vascsővel, mind az ötrétegű csövekkel történő kivitelezéstől.


Bár elsőre nem tűnik nehéz feladatnak a vízvezetékek kialakítása egy felújítás során rendkívül sok olyan komplikáció léphet fel, amit laikusként nem biztos hogy meg tudnánk oldani, így mindenkinek azt ajánljuk, hogy kérjék szakember segítségét.


A termékekkel kapcsolatos kérdések megválaszolásában szakképzett munkatársaink örömmel segítenek szerelvényboltunkban vagy elérhetőségeink valamelyikén.


Ne feledjék, most duplán megéri követni blogunkat, ugyanis a számos tanács és ötlet mellett 5%-os kedvezményt adunk minden új hírlevél feliratkozónak a cikksorozatban érintett termékekre!


Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedés


Minden, ami víz-gáz-fűtés

bottom of page