top of page
Keresés

Kik és hogyan igényelhetik a januárban kezdődő felújítási támogatást?

Frissítve: 2023. ápr. 22.

Az október 14-i bejelentését követően a legtöbb részlete már tisztázásra került a 2021 januárjában induló otthonfelújítási támogatásnak. Alábbi írásunkban igyekszünk összefoglalni és kiemelni a legfontosabb információkat. Továbbá megvizsgálni a finanszírozás lehetőségeit és a beruházás esetleges kockázatait.


Víz-gáz-fűtés felújítási tanácsokért keressenek minket bizalommal. Segítünk megtalálni a megfelelő megoldást, kivitelezőt.

Fontos kiemelni, hogy tervezett felújításunk során ne csak a legolcsóbbat, de a minőségi alapanyagokat keressük. Ha tehetjük válasszunk minőségi magyar vagy nyugat-európai gyártók termékei közül, különösen igaz ez azokra a termékekre amelyek a falba kerülnek beépítésre. Egy jól átgondolt felújítási sorrend esetén elkerülhetjük a már elvégzett munka megbontását. Fürdőszoba átalakítás esetén célszerű a csővezetékek modernizációját és cseréjét is elvégezni, ezzel minimalizálva egy későbbi probléma miatti rombolás lehetőségét.


Az otthonfelújítási támogatás első bejelentésekor már ismerté váltak az alapvető információk, miszerint minden háztartás, ahol legalább egy gyermeket nevelnek igényelheti az akár 3 millió forintos visszatérítést. Azóta számos további kitétel került ismertetésre. A rendelet a 12 hetes magzati kortól 25 éves korig tekinti gyermeknek mind a vér szerinti, mind a fogadott gyermeket, amennyiben életvitel szerűen együtt él a családdal.

A támogatás igénybe vehető lakásra, lakóházként nyilvántartott ingatlanra, illetve tanya, vagy birtokközpont lakáscélú épületeire amelyben az igénylők legalább 1 éve lakóhellyel rendelkeznek és minimum 50% tulajdoni hányaddal bírnak.

Fontos, hogy a kivitelezővel vállalkozási szerződést kell kössünk, mely mindenképp 2021. január 1. utáni keltezéssel bír. A Magyar Államkincstár honlapján a tervek szerint elérhető lesz egy erre a célra használható szerződésminta. Meg kell jegyezni, hogy a kivitelező nem lehet közeli hozzátartozónk!

A munkálatok során beszerzett anyagokról és a vállalkozó által elvégzett munkáról minden esetben számlát kell kérjünk, amelyen a felújítással érintett ingatlan címe kell szerepeljen. Ezen dokumentumokat akár elektronikus, akár postai, akár személyes úton kell eljuttassuk a Magyar Államkincstár részére.

A támogatás ugyanazon igénylő által csak egyszer vehető igénybe. A felújítási számlák kiegyenlítését követően legkésőbb 2022. december 31-ig. Ez azt jelenti, hogy nem kell aggódnunk, ha az általunk kiszemelt kivitelező csak fél vagy akár egy év múlva vállalja a munkát.


A támogatás az alábbi munkálatokra biztosan igénybe vehető:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,

  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,

  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

  • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,

  • belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a szaniterek beépítését vagy cseréjét.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szinte mindennemű víz-gáz-fűtés korszerűsítést, illetve fürdőszoba felújítást elvégezhetünk. Így lecserélhetjük kazánunkat, radiátorainkat, modernizálhatjuk a vízhálózatot, de akár egy új káddal, vagy zuhanyzóval is meglephetjük magunkat.


Sajnos ezzel elérkeztünk a fájdalmasabb ponthoz, a kérdéshez, hogy mindezt miből, illetve hogyan fizessük ki. Mivel a támogatás utólagos finanszírozású, így a munkálatok végére, de inkább már az elején rendelkeznünk kell a felújítás teljes összegével. Azok a szerencsések akik rendelkeznek ennyi megtakarítással nem kell, hogy a fejüket vakarják. A támogatás igénylés leadását követő 60 nap alatt szinte biztosan visszakapják beruházásuk értékének felét. Érdemes megjegyezni, hogy a lakástakarék-pénztárral (LTP) rendelkezők elszámolhatják számláikat az otthonfelújítási és a lakástakarék-pénztárban is. Vagyis finanszírozhatjuk beruházásunkat LTP-ből.

Azok akik nem olyan szerencsések, hogy önerőből fizessék a költségeket kénytelenek hitelhez folyamodni. Szerencsére az alacsony kamatú hitelek korát éljük, de ennek ellenére is célszerű a különböző bankok különböző termékeit összehasonlítani.

Jellemzően két banki termék jöhet szóba. Az egyik az egyszerűbben hozzáférhető, ám általában magasabb teljes hiteldíj mutatóval (THM) bíró személyi kölcsön. Ez hitelösszegtől és keresettől függően 5,6%-os THM-től elérhető.

A valamivel több megkötéssel rendelkező, de általában olcsóbb szabad felhasználású vagy felújításra használható jelzálogkölcsönök már 3,8%-os THM-től igényelhetők. Ez több 10 vagy 100 ezer forintos megtakarítást is jelenthet a teljes futamidő során.

Hitelfelvétel esetén akár az összeg felét az otthonfelújítási támogatás beérkezését követően előtörleszthetjük, amit bankonként különböző díjért cserébe, de akár ingyenesen is megtehetünk. Ezzel csökkentve törlesztőnket.


A beruházásunk megkezdése előtt mindenképp érdemes tájékozódni, hogy biztosan igényt tarthatunk a támogatásra, ezzel nullára csökkentve annak kockázatát, hogy mégsem kapjuk meg a tervezett támogatási összeget.


Végül néhány példaszámítás a Magyar Államkincstár oldaláról:

1. példa

Felújítás teljes költsége: 6.000.000 Ft

Anyagköltség: 4.500.000 Ft

Munkadíj: 1.500.000 Ft


Kifizethető támogatás: 3.000.000 Ft

Ahogy látjuk a maximális támogatás 50-50% arányban felosztható munkadíj és anyag között, így meg is kapjuk.


2. példa

Felújítás teljes költsége: 5.000.000 Ft

Anyagköltség: 4.000.000 Ft

Munkadíj: 1.000.000 Ft


Kifizethető támogatás: 2.000.000 Ft

Mivel a támogatásban 50% anyagköltség és 50% munkadíj számolható el, így csak a munkadíj összegével egyenlő anyagköltséget tudjuk elszámolni.


3. példa

Felújítás teljes költsége: 1.000.000 Ft

Anyagköltség: 1.000.000 Ft

Munkadíj: 0 Ft


Kifizethető támogatás: 0 Ft

Ez a példa azt mutatja, hogy ha úgy döntünk magunk végezzük el a munkálatokat, vagy egy nem számlaképes szakemberrel dolgoztatunk akkor nem tudjuk igénybe venni a támogatást.


Árajánlatot tételes anyagkiírás esetén áll módunkban készíteni. Az anyagkiírás elkészítéséhez örömmel ajánlunk tervezőt, kivitelezőt.




Boldog Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Új Évet kíván a Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedés csapata.


Minden ami víz-gáz-fűtés


Frissítés:

Az Otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokat, tájékoztatót, illetve gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat megtalálják weboldalunkon.


bottom of page