top of page
Keresés

Szűkül a rezsicsökkentés – átok vagy lehetőség?

Frissítve: 2023. ápr. 22.

Hogyan tudunk lényeges befektetés nélkül csökkenteni villany- és gázfogyasztásunkon? Miként javítja a változás az energetikai beruházások megtérülését? Milyen lehetőségeink vannak? Hogyan korszerűsítsem a fűtésemet?

A fenti kérdésekre keressük a választ írásunkban.

Az új szabályrendszer alakulásával látható, hogy lényegesen emelkedhetnek a gáz és villanyszámlák. Ez egyben átok és lehetőség is. Lehetőség egy komplex energetikai felújításra, melynek megtérülései az intézkedés következtében nagyban javulnak. Ehhez tehet még hozzá a 2022 év végéig szóló Otthonfelújítási program.

Házaink, lakásaink, otthonaink bár nem tűnnek annak, de igen komplex rendszerek, ahol számos tényező befolyásolja például a rezsiszámlák végösszegét. Ilyen rendszerelemek a külső hőszigetelés, a nyílászárók, a fűtéshálózat, a lámpák és háztartási gépek, de ide sorolhatjuk a megújulóenergia előállítás és felhasználás eszközeit is. Ezekről külön-külön egyre gyakrabban hallunk a klímaváltozás kapcsán. Az elmúlt évtizedekben a kutatás-fejlesztésnek és innovációnak köszönhetően nagy előre lepések következtek be szinte az összes területen a hatékonyságot illetően.

A szűk kínálat és az egyre nagyobb kereslet következtében az elmúlt években globálisan növekedésnek indultak az energiaárak. Európát ez fokozottan sújtja a magas importenergia kitettségének köszönhetően. Ezt már csak tetézte az orosz-ukrán háború és az arra adott geopolitikai válaszok…

Na de hogyan tudunk lényeges befektetés nélkül csökkenteni villany- és gázfogyasztásunkon?

Egy kis odafigyeléssel és néhány változtatással szokásainkon akár befektetés nélkül is visszavághatjuk fogyasztásunk. Alábbi tippjeink között lesznek nyilvánvaló javaslatok és meglepőek is:

  • Fűtés esetén az 1 °C-kal kisebb hőmérséklet 6%-os energiamegtakarítást eredményez. Példa: 23 fok helyett 20 fokra állított termosztáttal ~18%-kal csökkenthető az energiafelhasználás.

  • Azonos helyiségben lévő radiátorszelepeket állítsuk azonos fokozatba.

  • Fokozatosan növeljük a hőmérsékletet és kerüljük a termosztátok gyakori állítását.

  • Ne becsüljük alá elménket, hőérzetünket jelentősen növelhetjük egy puha szőnyeggel a talpunk alatt vagy a széken

  • Szabadítsuk ki radiátorainkat! A rájuk terített szennyes vagy néhány játék csökkenti a légáramlást és a hatékonyságot.

  • Télen szellőztessünk rövid ideig, nagyra tárt ablakokkal, a termosztát pillanatnyi lejjebb állítása mellett. A huzamosabb ideig résnyire hagyott ablak lehűti a falakat melyek felfűtése jóval több energiát igényel.

  • Kapcsoljuk le a szükségtelenül égetett lámpát

  • Húzzuk ki a nem használt eszközöket és töltőket, a készenléti üzem akár éves áramfogyasztásunk 10%-áért is felelős lehet

  • Mossunk teljes adagokat

  • A modern mosószerekkel már 40 °C-on is eltávolíthatjuk a legmakacsabb foltokat, 20 °C-on akár 60%-kal kevesebb energiával kimoshatjuk a kevésbé koszos ruhákat.

A fenti tippek mérlegelése és elfogadása után néhány 10.000 Forintos beruházással még tovább mehetünk:

  • Cserélje le régi termosztátos radiátorszelepjeit modern darabokra, illetve kézi radiátorszelepjeit termosztátosokra. Ezzel akár 7%-kal csökkenthető az energiafelhasználás.

  • Cserélje le a régi keringetőszivattyúkat modern, nagyhatékonyságú eszközökre, mint Wilo Yonos Pico, 25/1-6 vagy a Grundfos Alpha 1L 25/60-180.

  • Figyeljünk kazánjaink karbantartására és tisztítására, légtelenítsük rendszerünket a megfelelő áramlás érdekében.

  • Cseréljük le hagyományos égőinket, vásároljunk energiatakarékos berendezéseket.

Ne feledjük, energiafelhasználásunk csökkentése nem csak pénztárcánk, de bolygónk érdeke is!

Kövesse blogunkat. Következő bejegyzésünkben sorra vesszük a komplex energiahatékonyságot növelő beruházások elemeit.

Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedés


Minden, ami víz-gáz-fűtés


forrás:

U.S. Department of Energy

IMI Hydronic Engineering

MEKH

MVM

bottom of page