top of page
Keresés

Szén-monoxid, a csendes gyilkos

Frissítve: 2023. ápr. 22.

A hideg idő közeledtével szépen lassan begyújtásra kerülnek fűtőeszközeink. A nyílt égésterű készülékek - például gázbojler, gázkazán, stb.– esetén sajnos előfordulhat, hogy tökéletlen az égés és szén-monoxid keletkezik otthonunkban, mivel ezek a berendezések a szoba levegőjét „lélegzik be” éppúgy, mint mi emberek.


A problémát az okozza, hogy ez a gáz színtelen és szagtalan, így nehéz érzékelni jelenlétét. Legtöbbször csak az első tünetek után kezdhetünk gyanakodni, hogy szén-monoxid mérgezésünk lehet. Ilyen panaszok például, ha hirtelen, indokolatlanul émelygünk, álmosak, levertek leszünk, megfájdul a fejünk. Ha ilyeneket tapasztalunk magunkon, célszerű azonnal ablakot nyitni és értesíteni a velünk egy légtérben tartózkodókat is.

Sajnos a szén-monoxid alattomos, kezdetben lassan halmozódik fel a vérünkben, majd hirtelen megugrik a koncentrációja és gyorsan válhat visszafordíthatatlanná a végzetes folyamat.


Mit tehetünk, hogy megóvjuk magunkat és szeretteinket?


Egészen az 1980-as évekig a válasz az alábbi módszer volt, amit jellemzően bányákban használtak.

Amikor elhallgatott a kanári a bányászok becsukták a szerkezet ajtaját és friss oxigént juttattak a madárnak az újraélesztéséhez, miközben ők elhagyták a bányát és megkezdték a szellőztetést.

A 80-as években a technológia elkezdte kiszorítani kis hőseinket és megjelentek az első „elektromos kanárik”, vagyis a ma használt szén-monoxid érzékelők elődei.


Manapság a legtöbb gázkészüléket árusító üzletben, vagy az interneten megtalálhatók ezek az eszközök pár tízezer forintért.

Üzletünkben mi is állandó készlettel rendelkezünk az egyik legmegbízhatóbb, Honeywell márkájú eszközből. Üzembe helyezése pofonegyszerű, mindössze egy mozdulatot igényel.

További részletekért keresse fel üzletünket, kollégáink állnak rendelkezésükre.


Üdvözlettel,a Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedés csapata


Minden ami víz-gáz-fűtés!


bottom of page