top of page
Keresés

Fűtésrendszer – konvektorok és minikazánok

Ahogyan sorozatunk beharangozó posztjában írtuk célunk a különböző fűtőeszközök előnyeinek és hátrányainak bemutatása, illetve tulajdonságainak ismertetése. A következőkben a gázüzemű konvektorokról, illetve minikazánokról igyekszünk összeszedni a legfontosabb jellemzőket.


Konvektor


A gázkonvektor egy lemezből és öntöttvasból készült hőtermelő berendezés, mely csak az adott helyiség fűtését képes ellátni. Ez a fűtési mód a nagyvárosokban terjedt el leginkább, de sok kisebb településen is megtalálható. Az E-On 2019-es adatai alapján jelenleg nagyjából 3 millió konvektor van használatban Magyarországon, melyek közel 80% már elavult, akár 20-40 éves készülék.

A technológia fejlődésével az elmúlt évtizedekben sikerült jelentősen javítani ezen berendezések hatékonyságán. Továbbá egy 2018-as előírásnak köszönhetően már csak ilyen, magasabb hatásfokú készülékek kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Ennek köszönhetően gázfogyasztásunkat akár 23-24%-kal is csökkenthetjük. Tehát, a környezet védelme mellett pénztárcánknak is kedvezünk, konvektorunk lecserélése ennek következtében belátható időn belül megtérül.

Na de mi szól mellette?

Kisebb méretű lakások esetén ideális alternatíva, hiszen ezek az ingatlanok viszonylag kis hőigénnyel rendelkeznek. Többszobás lakás esetén helységenként egyedileg tudjuk szabályozni a fűtőteljesítményt, esetlegesen ki tudjuk kapcsolni a nem használt szobában lévő berendezést. Mivel viszonylag gyorsan képes átmelegíteni egy átlagos méretű szobát, így nem kell, hogy egész nap menjen elég hazaérkezéskor "feltekerni". Parapetes kivitel esetén szintén mellette szól, hogy az égéshez szükséges oxigént a szabadból nyeri, így a szén-monoxid mérgezés valószínűsége kisebb lesz, mint kéményes társainál.

Konvektoros fűtésről árulkodó parapetszettek Szeged belvárosában

Hátrányok

Sokszor, ami valaminek az előnye az másik nézőpontból a hátránya is lehet. Így van ez a gázkonvektorok esetén is. Kis teljesítményük miatt, csak egy-egy helységet képesek ellátni. Ráadásul külön oda kell vezetni mindegyik berendezéshez a gázcsövet. Karbantartási szemszögből nézve több készülék esetén több szerviz munkáról is beszélhetünk.


Minikazán


A konvektorok meglévő infrastruktúrája és az előbbiekben taglalt hátrányok hívták életre a minikazánok kategóriáját. Ezek a berendezések ötvözik a konvektorok és a központi fűtés előnyeit. Hazánkban ennek a műfajnak a legismertebb képviselője a Mika 6 minikazán, mely akár már kondenzációs kivitelben is elérhető.

Ezek nagy előnye, hogy a konvektorok már meglévő parapet nyílásával kompatibilissé tehető, vagyis a falazat átalakítása elkerülhető. A minikazán teljesítményével egy kisebb méretű, de több szobás ingatlant viszonylag egyszerűen alakíthatunk át konvektoros fűtésről központi fűtésesre. Bár az ilyen jellegű felújítás valamennyivel költségesebb, mint a konvektorok cseréje, véleményünk szerint megéri a plusz ráfordítás, hiszen egy központi fűtéses ingatlan magasabb értéket képvisel a piacon. Nem beszélve a kisebb karbantartási igényekről.


Összefoglalva az mondható el a konvektorokról és a minikazánokról, hogy egy viszonylag olcsó alternatívája lakásunk fűtéskorszerűsítésének. Kiváló megoldás olyan esetekben, amikor a füstgáz elvezetés kialakítása egy gázkazán számára fizikai vagy szabályozási akadályokba ütközik. Azonban azt is hangsúlyozni kell, hogy bizonyos területeken kompromisszumokat igényel. Így például továbbra is szobáink, nappalijaink szerves részét képezik, mindezt jóval nagyobb helyigénnyel, mint egy korszerű lapradiátor.


Wall-In Épületgépészet


Minden, ami víz-gáz-fűtés.

bottom of page