top of page
Keresés

Fürdőszoba-felújítás – csaptelepek

Bár az időjárás úgy tűnik még nem tud róla, de végre a naptár szerint már tavasz van! Januárban megkezdett cikksorozatunk pedig tovább folytatódik. Az elmúlt hetekben megismerkedhettünk a víz útjával befelé, egészen a csaptelepek előtti szerelvényekig, majd a víz útjával kifelé. Most a kettő közötti átmenetet mutatjuk be. Jelen írásunk fókuszában a csaptelepek lesznek.

Milyen csaptelepek léteznek?


A csapokat sok különböző szempont szerint csoportosíthatjuk. A felhasználás helye szerint lehet konyhai és fürdőszobai, elhelyezkedése alapján beépített vagy hagyományos, kezelése szerint kétgombos, karos vagy termosztatikus. A betöltött funkció alapján pedig beszélhetünk mosdó-, mosogató-, zuhany- és kádcsaptelepekről stb.

Felhasználás helye szerint, illetve funkciók alapján megkülönböztetve elég egyértelmű, hogy mi, micsoda. Ezeknek a bemutatásától cikkünkben eltekintenénk.


Na de mit takar a kétgombos, karos, termosztatikus kifejezés?


Kétgombosnak azokat a csaptelepeket nevezzük, ahol a hideg- és meleg vizet külön-külön, egy-egy gombbal tudjuk szabályozni. Ezeknek előnye, hogy szerkezetük viszonylag nyers, ebből következően a vízben lévő fizikai szennyeződések működésük során nem okoznak problémát, meghibásodást. Ha erre mégis sor kerülne, akkor pedig viszonylag olcsón a csap teljes belső szerkezete felújítható. Hátrányuk is a külön beállítású hideg, meleg vízből adódik, ugyanis elzárást követően újranyitáskor ismételten be kell állítani a megfelelő hőmérsékletet. A meleg víz ellátás ingadozása miatt pedig sokszor használat közben is aktualizálni kell az optimális beállítást.


Karos csaptelepek: azok, amelyeken a hideg- és meleg víz hőmérsékletét, továbbá a nyomást ugyanazzal az egy karral állíthatjuk. Előnyük, hogy szinte nincs olyan forma, amiben ne lenne elérhető, így a mindenkori dizájntrendeknek és ízlésünknek is találhatunk megfelelőt. Hátrányuk, hogy kissé kényesebbek, mint a kétgombos csaptelepek, így fizikai szennyeződésektől védő szűrőt mindenképp érdemes beépíteni eléjük.


A termosztatikus csaptelepek jelentik ma a szabályozhatóság csúcsát. Annyiban hasonlítanak kétgombos társaikhoz, hogy nekik is két külön gombjuk van. Az egyik a nyomás szabályzására, míg a másik a hőmérséklet beállítására szolgál. A hőmérséklet esetén viszont kiküszöbölésre kerül a meleg víz hőmérséklet ingadozása egy beépített termosztátnak köszönhetően, ami mindenképpen az általunk kívánt hőmérsékletet tartja. A karos csaptelepekhez hasonlóan a vízhőmérséklet beállításával itt sem kell újranyitáskor foglalkoznunk, csak a nyomásszabályzó oldalt kell elfordítanunk. Míg hátrányuk is megegyezik a másodjára bemutatottakkal, fizikai szűrő beépítéséről gondoskodnunk kell.

Falsík alatti vagy hagyományos csapot válasszak?


Ezt a kérdést részben megválaszolja egy másikra adott válaszunk, méghozzá a következő: Leverhetjük e a csempét? Amennyiben a válasz igen, abban az esetben gondolkodhatunk a falsík alatti szerelésben. Előnye, hogy beépítve helyet takaríthatunk meg zuhanyzónk, kádunk, esetleg mosdónk esetén. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy meghibásodás esetén hogyan javíthatóak ezek a csaptelepek. Aggodalomra azonban semmi ok, a beépíthető WC tartályokhoz hasonlóan ezek is úgy lettek kialakítva, hogy minden alkatrész cserélhető legyen bontás nélkül is. Fontos megjegyezni, hogy ha falsík alatti csaptelepek mellett döntünk, akkor legkésőbb a kivitelező megérkezéséig el kell döntenünk, hogy melyik márka terméke szimpatikus számunkra. Erre azért van szükség, mert márkánként eltérő a beépítőkészlet, így ha az már bekerült a falba választási lehetőségeink sokat szűkülnek.


Hagyományos csaptelepeknek azokat tekintjük, amik a falon kívül találhatóak. Ezeknél nincs túl sok buktató. Egy fontos dolog azonban mégis akad. Vízszerelőnknek ügyesen el kell találnia a vízszintet és a két lyuk közötti távolságot. Bár speciális idomokkal ezek minimálisan korrigálhatók, de néhány centi eltérést már nem lehet diszkréten eltüntetni.


Bízunk benne, hogy a legtöbb fontos kérdést kiemeltük és azokat kellőképp meg is válaszoltunk, így már csak egy tanáccsal szolgálhatunk. Ez pedig az általunk szinte minden cikkben szerepeltetett MINŐSÉG szó. Legtöbben házunkat és ezzel együtt csapjainkat is évtizedekre választjuk. A magyar lakosság fő befektetése pedig saját lakóingatlanja. Az évek alatt szerelvényboltunkban megtapasztaltuk, hogy az olcsó, „barkácsüzletházas”, „kínaipiacos” csaptelepek mindig drágábbak voltak hosszú távon, mint az általunk forgalmazott, kiemelt minőségű termékek. Sokszor halljuk, hogy nem számít, ha gagyi a csap majd kicseréli a barkácsbolt…amiben nem is tévedünk, viszont akárhányszor le kell venni, vissza kell vinni, újra felrakni annyiszor plusz erőfeszítésbe és pénzbe kerül nekünk a művelet és bizony vannak olyan csapnak csúfolt tárgyak, amik 2-3 hónapnál nem bírnak többet.


Mi a Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedésben a magyar Mofém és a német Kludi mellett tettük le voksunkat. Ezek néhány családja megtekinthető üzletünkben és készletről, azonnal meg is vásárolható.


Bízunk benne, hogy írásunkban sikerült néhány kételyt eloszlatnunk és ötleteket adnunk fürdőszobánk átalakításához.


A termékekkel kapcsolatos kérdések megválaszolásában szakképzett munkatársaink örömmel segítenek szerelvényboltunkban vagy elérhetőségeink valamelyikén.



Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedés


Minden, ami víz-gáz-fűtés

bottom of page