top of page
Keresés

Fürdőszoba-felújítás – zuhanyok, kádak

Ahogyan az idő melegebbre fordul, úgy kanyarodhatunk rá a felújítások megkezdésének útjára. Télen indított cikksorozatunkban a víz útját követve már megismerkedhettünk a különböző csővezetékekkel, elzáró szerelvényekkel, zuhanyfolyókákkal, beépíthető és falon kívüli WC tartályokkal, csaptelepekkel. Ma fürdőszobáink legmeghatározóbb és leglátványosabb elemeivel, a zuhanykabinokkal, zuhanyfalakkal és kádakkal fogunk foglalkozni.

Kezdjük a legfontosabb tanácsunkkal: a vízszerelő érkezése előtt mindenképp legyen meg az, hogy milyen zuhanyt, vagy kádat szeretnénk! A kiállások elhelyezése miatt ez kiemelkedően fontos, ugyanis, főleg a kádaknál, egy rossz helyen lévő csaptelep számos problémát okozhat. Legszembetűnőbb ilyen hiba, ha a kiállás elkészítése után változott elképzelésünk a kádról és végül a víz nem, vagy legalább is nem jó helyen folyik bele a fürdőkádba.


Ahogyan azt már a megelőző írásaink olvasása közben láthattuk szinte nincs olyan elképzelés, amire ne lenne gyári megoldás. Ez a helyzet jól illusztrálja a zuhanyzók és kádak világát is. Számtalan gyártó, ezernyi megoldásából választhatjuk ki az ízlésünknek megfelelő darabokat. Lássuk hát, hogy mire érdemes figyelni a vásárlás során!


Zuhanyzók


A tusolókat három nagy csoportra oszthatjuk, épített zuhanyokra, walk-in falakra és zuhanykabinokra. Na de mi a különbség?


Épített zuhanynak nevezzük azokat a fürdőhelyeket, amiknek 3 épített fala van, melyet jellemzően egy ajtó zár le. Ezek közül is megkülönböztethetjük az alul gyári tálcával ellátott zuhanyokat és a kiburkolt, zuhanyfolyókás megoldást. Utóbbinak nagy előnye, hogy jóval nagyobb szabadságot biztosít a méret és formavilágban. Ebben az esetben csak az ajtó mérete szab határt elképzelésünknek. Hátránya viszont, hogy burkolónknak nagy pontossággal kell dolgoznia annak érdekében, hogy a padló a lefolyó felé lejtsen. Ezt a problémát kerülhetjük el egy gyári tálcával, ami biztosan a szükséges irányba tereli a vizet, ráadásul garantáltan csúszásmentes és jól takarítható felületet képez.


Az úgynevezett „walk-in”, magyarul „sétálj be” falak az utóbbi években kezdtek el hódítani. Sokakban felmerül a kétség, hogy nem fröcsköl e ki a víz fürdés közben. A válasz azonban egy megnyugtató nem, csupán a zuhanyfej megfelelő elhelyezésére kell figyelnünk, melyet ebben az esetben értelem szerűen nem célszerű a walk-in fal bejárati részéhez tenni.

A zuhanykabinokat már jóval nehezebb egyszerűen definiálni, legjobb megközelítés szerint minimum két, jellemzően üveg oldalfallal rendelkeznek, melyek közül legalább az egyiken található egy nyíló- vagy tolóajtó. Korunk legfőbb igényének, a testreszabhatóságnak azonban itt is igyekeznek a gyártók eleget tenni, így számtalan formában, méretben és kialakításban találhatunk, vagy állíthatunk össze kabinokat. Ezekhez az épített zuhanyoknál már említett tálcákat is találhatunk, de ugyanúgy lehetőség van zuhanyfolyóka beépítésére is.


Az épített zuhanyoknál fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő vízzárásról, aminek köszönhetően elkerülhetők a későbbi ázások. Erre több megoldás is létezik a piacon, de ez inkább a burkolatokhoz, mint a víz-gáz-fűtésszerelvényekhez, fürdőszobai szaniterekhez csatlakozik. Egy burkoló szakember e technikákat biztosan jól ismeri és alkalmazza.


A zuhanytálcák esetén találkozhatunk akril és műmárvány típusokkal. Ez az anyagra utal, amiből készülnek. Mi a Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedésben első sorban az öntöttmárvány tálcákat javasoljuk, mivel sokkal strapabíróbbak akril versenytársaikkal szemben. A műmárvány típusok ráadásul akár lábak nélkül, a burkolatba süllyesztve is kerülhetnek, vagy lábakon megemelve az akril tálcákhoz hasonló kialakítást is kaphatunk. Felújításkor számtalanszor probléma a padlófűtéscsövek elhelyezkedése. Ezek miatt sokszor le kell mondanunk zuhanyfolyókás, vagy süllyesztett műmárvány tálcás elképzelésünkről. Ekkor kizárásos alapon csak az akril tálcák, vagy a lábakon álló öntöttmárvány darabok maradnak.


Kádak


A zuhanyokhoz hasonlóan a fürdőkádakból is számtalan megoldással találkozhatunk. Beszélhetünk egyeneskádakról, sarokkádakról, aszimmetrikus kádakról és a manapság egyre divatosabb szabadon álló kádakról. Anyagukat tekintve vannak lemezből, akrilból és úgynevezett solid surface-ből (nagyrészt ásványi anyag) készült kádak.

A formákat tekintve úgy gondoljuk nem szükséges ragozni, hogy melyik kifejezés mit takar, melyiknek milyen előnyei vagy hátrányai vannak. Itt jellemzően ízlésünk és a rendelkezésre álló hely adja meg a tökéletes választást.


Az anyagok esetén azonban már beszélhetünk és nevesíthetünk előnyöket, hátrányokat. Ma egyértelműen a legnépszerűbbek az akrilból készült kádak. Ez nem véletlen. Számtalan forma és méret elkészíthető belőle, tisztítása egyszerű, használat során kellemes érintésű, meleg felületről beszélhetünk. Bár önmagukban is stabil kádakról van szó a gyártók nagyrésze ajánlja, vagy a csomag tartalmaként adja is a peremrögzítő és kádláb szettet. Nagyobb kádaknál keretek használatát is előírhatják. Tisztításkor bizonyos szabályokat betartva, így például a „fémdörzsik” vagy erős savak mellőzése mellett hosszú élettartamú berendezések. Az utóbbi években a lemezkádak háttérbe szorultak. Ennek részben a korlátozottabb formálhatóság az oka. A zománcbevonatnak köszönhetően takarításkor kevésbé kell körültekintőnek lennünk a tisztítószer erős savasságával vagy lúgosságával szemben. A solid surface egy viszonylag új anyag, így egyenlőre a prémium szegmensben találkozhatunk vele. Ez az anyag az akrilhoz hasonlóan meleg, kellemes tapintású rendkívül higiénikus és kiemelkedően ellenáll a karcolódásoknak.


Akár a zuhanyokat, akár a kádakat szemléljük áraikat tekintve rendkívül széles tartománnyal találkozhatunk. Ahogy minden másban is az ár itt is a minőségre reflektál. Ne álltassuk magunkat, hogy ugyanazt a minőséget sokkal kevesebből is megkaphatjuk. Ez legjobban az akril termékeknél szembetűnő, ahol a nagyon olcsó termékeken, fény felé fordítva őket, szinte átláthatunk. Ilyenkor érdemes feltenni a kérdést, sokat számít e plusz néhány tízezer Forint egy olyan terméknél, amit várhatóan 10-20 évig fogunk használni? Az őszinte válasz ilyenkor jellemzően a nem, és tapasztalataink alapján a gyanúsan olcsó termékek hosszú távon drágábbak.


Bízunk benne, hogy írásunkban sikerült néhány kételyt eloszlatnunk és ötleteket adnunk fürdőszobánk átalakításához.


A termékekkel kapcsolatos kérdések megválaszolásában szakképzett munkatársaink örömmel segítenek szerelvényboltunkban vagy elérhetőségeink valamelyikén.


Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedés


Minden, ami víz-gáz-fűtés

bottom of page