top of page
Keresés

Fűtésrendszer – Gázkazánok

A nyári hőhullámok közepén elindítottuk fűtésrendszerekkel kapcsolatos cikksorozatunkat, melyben célunk a különböző megoldások ismertetése. A diákok számára a közelgő tanévkezdés már látótávolságba került, ezzel együtt egyre közelebb vagyunk a fűtési szezonhoz is. Korábbi posztunkban már olvashattak a konvektorokról, illetve egy kompromisszumos központi fűtésrendszer alapjáról, a minikazánról.


Jelen írásunkban igyekszünk körbejárni a központi fűtésrendszer jelenlegi királyait, a gázkazánokat. Míg az évtizedek alatt különböző technológiák váltották egymást, sokaknak ezek a készülékek továbbra is csak „cirkó”-ként ismertek, így néhány tömör definícióval próbáljuk felfedni a különbségeket.

gázkazán
forrás: cosmogas.com

Kombi, fűtő, kéményes, turbós vagy kondenzációs? Az enyém akkor most melyik?


Sokunk számára ismerős lehet a fenti dilemma. A legtöbb készülék „csak” egy nagy doboz a falon, ami fűti az adott ingatlant, netán még meleg vizet is csinál. Probléma esetén a szerelőt felhívva azonban már előkerülnek a fenti varázsszavak, de minimum a márka kérdése.

Kombi vagy fűtő? A gázkazánokat alapvetően ebbe a két kategóriába soroljuk, márkától és technológiától függetlenül. A fűtő kazánok csak a fűtővíz előállításáról gondoskodnak, ami a radiátorokban, vagy felületfűtő csövekben, leginkább zárt rendszerben kering. Ezen túlmenően a kombi készülékek nem csak a fűtővizet, de a használati meleg vizet (HMV) is képesek előállítani, vagyis a csapból folyó meleg vizet, például tusoláshoz. Erre a kérdésre könnyedén megkaphatjuk a választ, ha megszámoljuk, hány csonk van a készülék alján. Fűtő kazánok esetén ez 3 db, egy előre menő és egy visszatérő fűtővizes ág plusz egy gázcsonk, míg kombi cirkó esetén további két csonk van az érkező hideg- és a távozó meleg víznek.

Kéményes, turbós vagy kondenzációs? Ez már egy fogósabb kérdés, hiszen ezt külsőre már nem olyan könnyű megállapítani. A szakemberekkel folytatott beszélgetésben azonban sokszor már maga a márka, vagy az életkor is szűkítheti a kört.

Kéményes: a kéményes készülék alatt a nyílt égésterű kazánt értjük. Ezek a szoba levegőjét felhasználva biztosítják a gáz égéséhez szükséges oxigént, egyben jelentős kockázatot adva hiba esetén egy esetleges szén-monoxid mérgezésre. Ebből következően a legtöbb esetben ezek a készülékek már tiltásra kerültek, de kivitelezési nehézségek miatt, például gyűjtőkéményes társas házakban még használhatóak.

Turbós: ezek a készülékek már zárt égéstérrel rendelkeznek, vagyis a szabadból veszik a levegőt és oda is pufognak ki. Ez egy koncentrikus égéstermék elvezetésnek köszönhető. Manapság már nem kaphatóak, mivel a hasonlóan zárt rendszerű, de sokkal takarékosabb kondenzációs készülékek leváltották őket.

Kondenzációs: mint már említésre került ezek a készülékek is zárt égéstérrel rendelkeznek, azonban a „turbós” társaiktól az különbözteti meg őket, hogy jóval nagyobb hatékonysággal bírnak. A távozó égéstermék hője is hasznosításra kerül a benne lévő pára lecsapatásával. Ennek köszönhetően szinte 0 energiát pazarolunk el. Azt azonban meg kell említeni, hogy ez a hatásfok akkor maximalizálható, ha alacsony visszatérő vízhőmérsékletű fűtővizünk van, például egy padlófűtéses rendszernél.


Fűtéskorszerűsítés


A korábbi, kéményes cirkók ezekben az években érik el gazdasági élettartamuk végét. Sokszor a felmerülő hibát nem, vagy csak nagyon költségesen lehetne javítani és továbbra is egy elavult kazánunk lenne. Ekkor érdemes elgondolkozni a modern kondenzációs készülékre való áttérésre. Vásárlás előtt konzultáljunk szakemberrel a számunkra szükséges teljesítmény megállapításához. Ha korszerűsítésre szánjuk el magunkat ne csak a kazán árával kalkuláljunk, vegyük figyelembe a szükséges kéménybélés és vezetékátalakítás költségeit is, mint az életben, itt is célszerű rendszerben gondolkozni. Régi, nagy csőátmérős radiátorainkat ezek a készülékek nem képesek nagy hatékonysággal fűteni.


Új rendszer kialakítása


Manapság számos alternatívája létezik a gázkazánoknak, ilyen például a hőszivattyú vagy az elektromos kazán. A hőszivattyú hosszútávon kedvezőbb alternatívája a gázkazánoknak, azonban a kezdeti beruházás a többszörösére rúg, mint egy gázos rendszer. A mai gáz és áramárak mellett gazdasági szempontból sokkal kifizetődőbb egy fosszilis készülék üzemeltetése, mint egy árammal táplált alternatíváé. Említést kell tenni még a vegyes tüzelésű (fa, szén, stb.) kazánok és a gázosok kapcsolatáról. Itt a különbség mára marginális lett a tűzifa árának jelentős emelkedésének köszönhetően. Gyakorlatilag a gázkészülékek kényelmét fizetjük csak meg.


Melyik kondenzációs készüléket válasszam?


Napjainkban mind teljesítmény, mind minőség tekintetében egy rendkívül széles termékpalettáról válogathatunk. Szerelvényboltunkban a legtöbb hazánkban forgalmazott márka kapható, a legnépszerűbbek közül az Aristont, Baxit, Boscht, Cosmogast és Viessmannt kiemelve.

A belépő kategóriás készülékek mindössze egy okostelefon áráért már beszerezhetőek, de a felső kategóriás termékek ára is elenyésző költség, ha a teljes élettartamra számolunk. Mindössze heti egy doboz cigaretta áráért már a prémium kategóriából válogathatunk!


Szakmai szemszögből döntésünket a következő tényezők összehasonlításával kell meghoznunk:

Szabályozási vagy modulációs tartomány: Ez a szám a teljesítmény felosztásának képességét jelöli, jellemzően 1:5 és 1:10 között szóródik. Minél nagyobb a második szám, annál kisebb egységekre képes teljesítményét felosztani a készülék. Így, a maximális teljesítménnyel történő ki-be kapcsolgatás helyett a szükséges teljesítménnyel folyamatos működés érhető el.

Primer hőcserélő: ez az alkatrész veszi fel a gáz égéshőjét. Az olcsóbb készülékeknél ez alumíniumból készül, majd az árakkal felfelé haladva már rozsdamentes acélra módosul, ami a prémium kategóriához érve titánötvözetre cserélődik. A fejlettebb alapanyag hosszabb élettartamot garantál, így elképzelhető, hogy végül egy elsőre drágább készülék 10-20 éves távlatban olcsóbbnak bizonyul.

kondenzációs gázkazán hőcserélő
Cosmogas MyDens primer hőcserélő titánötvözetből (forrás: cosmogas.com

HMV hőcserélő: kombi készülékek esetén ennek a mérete nagyon fontos a felhasználható meleg víz előállításának gyorsasága és mennyisége szempontjából. Míg belépő kategóriás készülékek esetén egy második fogyasztó belépésekor már problémás lehet a megfelelő vízhőmérséklet, addig egy komoly készüléknek meg sem kottyan két fogyasztó egy idejű táplálása.

Szervizháttér: autóinkhoz hasonlóan gázkészülékeink is rendszeres figyelmet érdemelnek. A megfelelő szervizeltetéssel, évekkel elnyújthatjuk kazánunk hasznos élettartamát. A fent említett márkák kiváló szervizháttérrel bírnak Dél-Alföld régiójában.


Felmerülő kérdéseikkel forduljanak kollégáinkhoz, akár e-mailben, telefonon vagy személyesen szerelvényboltunkban.


Wall-In Épületgépészet


Minden, ami víz-gáz-fűtés

bottom of page