top of page
Keresés

Fűtésrendszer – Radiátorok

Frissítve: 2021. szept. 23.

Nyár közepén indítottunk cikksorozatot a fűtési rendszerekkel és azok elemeivel kapcsolatban. Eddig megismerkedhettünk a konvektorok és minikazánok világával, illetve olvashattunk a központi fűtés szívéről, a gázkazánról. Jelen posztunkban a Magyarországon legkedveltebb hőleadókat, a radiátorokat igyekszünk körbejárni. Számba vesszük a különböző típusokat, így a lapradiátorokat, törölközőszárítókat és dizájn fűtőelemeket, továbbá szót ejtünk a méretezést befolyásoló tényezőkről és a lehetséges buktatókról.


Radiátor típusok


Az elmúlt évtizedekben, mint annyi minden más, még ezek az aránylag egyszerű eszközök is nagy átalakuláson mentek keresztül. Eljutottunk a ma már retrónak mondható nagy, bordás, öntöttvas radiátoroktól az alumínium radiátorokon át a mai kort uraló acéllemez lapradiátorokig. Idő közben megjelentek a piacon a törölközőszárító csőradiátorok is, sőt ma már nem csak lakásunk fűtéséről, de megjelenéséről is gondoskodhatunk a számtalan dizájn megoldásnak köszönhetően. Mi a Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedésnél igyekszünk vásárlóink igényét maximálisan kielégíteni, a legmodernebb technológiákat és trendeket felvonultatni. Szerelvényboltunkban mindenki megtalálhatja számítását, legyen szó acéllemez lapradiátorról, törölközőszárítóról, vagy dizájn fűtőtestekről.


Lapradiátorok


Valószínűleg mindenki ezekre a jellemzően fehér, 6-10-15 centiméter mély fűtőtestekre asszociál a radiátor szó hallatán. Hazánkban jelenleg ezek az eszközök a leggyakrabban alkalmazott hőközvetítők a meleg vizes fűtési rendszerek között. Széles mérettartományuknak köszönhetően szinte minden teljesítményigényt ki tudnak elégíteni. A modern kondenzációs gázkazánok megjelenésével sem szorultak háttérbe, hiszen az ott alkalmazott alacsonyabb vízhőmérséklettel is üzemképesek. Azonban ilyen esetben valamivel nagyobb méretekre lesz szükségünk, mint egy klasszikus kéményes vagy vegyes tüzelésű kazánnal fűtött rendszerben.

Adódik a kérdés, mi alapján válasszuk ki a szükséges méretet?

Erre a kérdésre egy rutinos szakember kevesebb, mint egy perc számolgatás után meg tudja adni a választ. A kulcs a megfelelő teljesítményszükséglet felmérése. Amiket ilyenkor figyelembe kell venni azok a következő tényezők:

- a helység alapterülete és belmagassága

- a falak anyaga és hőszigetelése

- a nyílászárók típusa

Összességében a hőveszteség és a helység felmérését követően megkapjuk a szükséges teljesítményt, mely után „csak” meg kell találni az ezt leginkább megközelítő radiátorméretet.


Törölközőszárítók


Egy korábbi cikkünkben már említésre kerültek a törölközőszárítós radiátorok. A lapradiátorokhoz hasonlóan ők is rengeteg méretben kaphatóak, ráadásul sokkal szélesebb formavilággal. Alkalmazhatóak meleg vizes rendszerekben, de önálló egységként is elektromos fűtőpatronnal. Utóbbi esetben csak egy konnektorra van szükségünk, így fűtésrendszerünk komolyabb átalakítása nélkül kaphatunk egy kiegészítő fűtést, például a fürdőszobánkban.

Méretezése a lapradiátoroknál már említettekkel azonos, azonban meg kell jegyezi, hogy sokszor kialakításuk vagy méretük miatt egyszerűen lehetetlen egy egységgel egy nagyobb helység kifűtése.


Dizájn radiátorok


Otthonunk színesebbé tételéhez már fűtőtestjeinkkel is hozzájárulhatunk. A klasszikus fehér lapradiátorok helyett színben vagy akár formában is más elemekkel emelhetjük lakásunk egyediségét. Ebben a szekcióban - bizonyos keretek között - szinte csak a képzeletünk szab határt, így a szavak helyett mondandónkat az alábbi galériával igyekszünk kifejezni.


Buktatók - Mire figyeljünk radiátoros fűtés kialakítása, vagy felújítása esetén?


MINŐSÉG, így, csupa nagybetűvel. Mivel fűtésrendszerünket évekre, sőt évtizedekre tervezzük, legyen ez az elsődleges szempont! Mi a Wall-In Épületgépészeti Szakkereskedésben ezt a szűrést megtesszük Ön helyett. Számtalan gyengébb termék van kereskedelmi forgalomban, de vajon megéri a pillanatnyi néhány ezer forintos különbség a meghibásodás kockázatát? Az általunk forgalmazott márkák évtizedek óta bizonyítanak, gyártóik évtizedek óta fennállnak, így egy esetleges garanciális probléma esetén lesz kin érvényesíteni garanciaigényünk.


Elhelyezkedés: a szoba adottságaihoz mérten célszerű fűtőegységeinket az ablakok alá elhelyezni. Ez egyrészt praktikus, mert a jövőben ide biztosan nem szeretnénk szekrényt tenni, másrészt légáramlási szempontból optimális.


Hőigény: a megfelelő méret kiválasztásához ez a legfontosabb adat. Egy átlagos ház, átlagos szobája 40-60 watt/légköbméternyi hőt kíván. Célszerű inkább a 60-nal számolni, hiszen a teljesítményből el lehet venni, de hozzá nem lehet adni. A számítás nem igényel különösebben nagy matematikai készséget, azonban a korábban már felsorolt tényezők miatt bízzuk inkább szakemberre a választást! Költségvetésünk felállításához nyugodtan alkalmazzuk a következő formulát:

szoba alapterülete x szoba magassága x 60 watt


Egy átlagos 4x3 méteres alapterületű, 2,6 méter belmagasságú szobával számolva a következő teljesítményértéket kapjuk:

4m x 3m = 12m2 x 2,6m = 31,2 m3 x 60 W = 1872 W


Gázkazánunk típusának megfelelően ezt az értéket kell keressük a radiátor teljesítménytáblázatában. Hagyományos kéményes vagy vegyes tüzelésű kazán esetén az általános hőlépcső 75/65/20, kondenzációs készülékeknél ez inkább 50/40/20. Teljesítménytáblázatunkat kondenzációs kazánokra átállítva a fenti watt értéket megközelítőleg egy 22k/600x2800-as, vagy 33k/600x2000-es radiátor tudja ellátni. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti számítás egy ökölszabályon alapul, így a megfelelően szigetelt, többrétegű nyílászáróval ellátott helyiség ettől akár lényegesen kisebb radiátorokkal is jól kifűthető.


Méretek, mit jelent a 11, 22, 33, K vagy V, 600 vagy 900?


A 11, 22, 33 a lapradiátorokban lévő konvektorlemezek számát jelzi, így egysoros, kétsoros vagy háromsoros radiátorról beszélünk, de szokták ezeket EK, DK, DKEK-val is jelölni. A „K” vagy „V” a kompakt vagy beépített szelepes fűtőegységet azonosítja. A „K”-s radiátorok 4 db csatlakozási ponttal vannak ellátva, míg a „V”-s radiátorok alul még kettővel, összesen 6 csatlakozási ponttal. Utóbbi előnye, hogy a csövek sokkal diszkrétebben kezelhetők. Az utolsó két, jellemzően 100-ra kerekített szám a radiátor méretét jelzi milliméterben kifejezve. Egy kétsoros, 4 csatlakozási ponttal ellátott 60 centiméterszer 100 centiméteres radiátor tehát a következő jelölést kapja:

22K/600x1000.


Bízunk benne, hogy jelen írásunk elolvasása után valamivel könnyebben eligazodnak a radiátorok világában. Bármi felmerülő kérdés vagy egy konkrét árajánlatkérés esetén szakképzett kollégáink állnak rendelkezésükre.


Wall-In Épületgépészet,

Minden, ami víz-gáz-fűtés

bottom of page